Beoefengroep

Zoals Boeddha Shakyamoeni onderwees komen alle waarneembare verschijnselen louter en alleen voortuit je eigen geest. Dat maakt onze geest ontzettend belangrijk. Het is de geest die ons doet dwalen in Samsara, de kringloop van bestaan. Om volmaakte verlichting te bereiken is het nodig om onze geest te trainen.

Of we dwalen in samsara (kringloop van bestaan) of het nirvana (verlichting) bereiken is helemaal afhankelijk van die geest. Het trainen van de geest bestaat uit verschillende onderdelen. 

De natuurlijke staat van de menselijke geest is open en wakker. Meditatie helpt ons die natuurlijke staat terug te vinden. Shamatha meditatie wordt daarbij gezien als een basisbeoefening. Als we regelmatig mediteren komt onze geest tot rust en ontspant. Zo ontwikkelen zich kwaliteiten als stabiliteit, helderheid en kracht in de meditatie, zoals een bergmeer op een rustige dag in de bergen. Die kwaliteiten kunnen we goed gebruiken in ons dagelijks leven.

Gezamenlijke beoefening:

Ongeveer vier keer per jaar organiseren wij gelegenheid tot gezamenlijke beoefening. De eerstvolgende beoefening wordt georganiseerd op zondag 19 mei in Bilthoven.  Dan zullen we ingaan op kalmte-meditatie, shamatha, en deze in korte sessies beoefenen.

Wanneer: Zondag 19 mei 2019 van 11:00 tot 15:00 uur. Graag 10 minuten eerder aanwezig zijn.

Waar: Centrum de Linde, Jachtlaan 15, 3721 CA Bilthoven.
Er is gratis parkeergelegenheid. Kom je met het openbaar vervoer check dan OV9292. Er zijn meditatiekussens en matten aanwezig, maar je kunt uiteraard ook zelf je meditatiekussen meebrengen.

Programma: Een schema wordt op de dag zelf bekend gemaakt. Lies Klaus zal deze dag de beoefening begeleiden.

Kosten: In 2019 zijn er geen kosten verbonden aan deelname aan de gezamenlijke beoefening. Uiteraard is een donatie van harte welkom. Deze kan overgemaakt worden naar IBAN NL 20 RABO 0308 7260 57 t.n.v. Stichting Us Thús te Bilthoven met vermelding: donatie.

Goed om te weten: Lunchpakket zelf meenemen. Er is geen mogelijkheid om op locatie iets te kopen. Koffie en thee is wel beschikbaar.

Aanmelden: Vooraf aanmelden is noodzakelijk zodat wij weten hoeveel mensen er komen. Aanmelden kan via info@usthus.nl

Nieuwe data voor beoefening worden steeds tijdig bekend gemaakt.