Over

Stichting Us Thús is in 1991 opgericht als een antenne van l’Association du Centre d’Etudes de Chanteloube, gelegen in de Dordogne, Frankrijk. De doelstelling is het beschikbaar maken van het Tibetaans boeddhisme in Nederland en het behouden van de belangrijkste klassieke en hedendaagse Tibetaans boeddhistische teksten, met name op het gebied van beoefening.

De oorsprong van Chanteloube gaat terug naar het begin van de jaren 1960, toen een aantal Westerlingen een opmerkelijke Tibetaanse meester op het spoor kwamen. Deze meester, Kangyur Rinpoche, woonde met zijn hele familie in een klein huisje in Darjeeling, omringt door alle kostbare boeken die hij had weten te redden tijdens zijn vlucht van Tibet naar India vanwege de Chinese bezetting van Tibet. Aangezien het in die tijd heel moeilijk was om visa te verkrijgen, verzochten de Westerse studenten Kangyur Rinpoche om naar Europa te komen om daar les te geven en hij stemde toe. Kyabje Dudjom Rinpoche die vlakbij woonde, was ook van plan naar het Westen te gaan en Kangyur Rinpoche

verzocht zijn oudste zoon, Pema Wangyal Rinpoche, om Dudjom Rinpoche te verzoeken om ook Frankrijk in zijn reisschema op te nemen. Kangyur Rinpoche overleed echter in januari 1975 zonder dat hij zijn wens om naar het Westen te gaan kon volbrengen.

In datzelfde jaar, 1975, verzocht Pema Wangyal Rinpoche Dilgo Khyenste Rinpoche naar het Westen te komen en les te geven aan de studenten van Kangyur Rinpoche. Het was gedurende dit bezoek dat Pema Wangyal Rinpoche het verzoek van de leerlingen van Kangyur Rinpoche aanvaardde om een studiecentrum op te richten om zo de activiteiten van zijn vader ten uitvoer te brengen. Het studiecentrum werd gevestigd in een oude boerderij, gelegen in de Dordogne en kreeg de naam Chanteloube.
Door de jaren heen kwamen deze grote leraren keer op keer terug om hun unieke kennis en ervaring met duizenden studenten van over de hele wereld te delen. Dankzij hun inspiratie en leiding is deze pittoreske plek in het Franse land een plaats van meditatie geworden, waar mensen uit vele landen en uit vele maatschappelijke lagen de traditionele driejaars retraite hebben voltooid.

Geleidelijk ontstonden ook elders in Frankrijk en daarbuiten centra van door deze grote leraren geïnspireerde studenten, waarvan Tulku Pema Wangyal de bezielende leiding op zich nam. Hij noemde deze perifere centra ‘antennes’ van Chanteloube.
En zo gebeurde het dus ook in Friesland in 1991: de antenne voor Nederland werd ‘Us Thús’, opgericht door de studenten Lidy Bügel (1953 – 2018) en Koos Oeberius Kapteijn (1926 – 2006).
Stichting Us Thús was aanvankelijk als retraitecentrum lange tijd gevestigd in een honderdvijftig jaar oude Friese stelpboerderij, nog vrijwel in de originele staat behouden. Gelegen in zuidwesthoek van Friesland, tussen weilanden en meren met een enkele boom.

De zonen van Kangyur Rinpoche; Tulku Pema Wangyal Rinpoche, Tulku Jigmé Kyentse Rinpoche en Tulku Rangdröl Rinpoche’s hebben allemaal lesgegeven in Us Thús.
In 1999 heeft de grote meester Kyabje Trulshik Rinpoche ‘Us Thús’ bezocht om les te geven tijdens zijn allereerste Europese tournee.  Kyabje Trulshik Rinpoche heeft de plek tijdens dat bezoek gewijd als retraitecentrum met de naam Dongag Changchub Chöling, wat zoveel wil zeggen als ‘plek van vrede en licht volgens de soetra’s en tantra’s’. Vanaf 2015 komt ook Taklung Matrul Rinpoche jaarlijks lesgeven in het kader van zijn Europese tour langs alle centra verbonden met Chanteloube.

Naast de bezoeken en de lessen van de verschillende leraren, zijn er in Us Thús vele retraites georganiseerd en zijn er vele mensen geweest voor een individuele retraite of verblijf. Al snel zijn de activiteiten van de stichting uitgebreid doordat een groot aantal dieren daar hun thuis vonden, vaak omdat ze nergens anders terecht konden. In 1995 is Us Thús publicaties opgericht en toegevoegd aan de activiteiten van de stichting. Met de oprichting van de uitgeverij konden de klassieke en hedendaagse teksten die vertaald werden naar het Nederlands zelf uitgeven worden.

Vanaf 2018 is de stichting verder gegaan zonder de boerderij in Friesland. De stichting richt zich sindsdien met name op het behoud en beheer van de Tibetaanse teksten en de vertalingen. Er wordt hard momenteel gewerkt aan een digitaal archief van alle Nederlandse vertalingen gemaakt door Lidy en Koos. Daarnaast worden de activiteiten, zoals het ontvangen van Matrul Rinpoche, georganiseerd vanuit Bilthoven.